info@agrarzone.com Mån.-Tors. 8 - 17 | Fre. 8 - 12

  15 års erfarenhet | över 500 000 nöjda kunder

  30 dagars returrätt

Uppfödning


Filter

Köp allt för en lyckad kycklinguppfödning på Agrarzone

Hönor kan i regel föda upp sina kycklingar utan mänsklig inblandning. Det enda människan behöver göra är att skapa optimala förhållanden för naturlig uppfödning av kycklingar. Ibland är det dock nödvändigt att människor hjälper till med att föda upp kycklingarna.

Om du föder upp dina egna höns behöver du inte köpa nya kycklingar med några års mellanrum och du vet allt om dina värphöns uppfödning och värpningsbeteende. Med ett noggrant val av föräldrarna skapar du ett friskt och fertilt kycklingbestånd och säkerställer på så sätt en optimal kycklinguppfödning.

Oavsett om det gäller inkubator, värmelampa eller kycklingfoder - hos Agrarzone hittar du allt du behöver för att lyckas med kycklinguppfödning och kycklinguppfödning. I det här avsnittet kan du läsa vad du måste tänka på när du föder upp kycklingar och hur du kan föda upp kycklingar på ett framgångsrikt och kycklingvänligt sätt.

Vad du behöver för kycklinguppfödning

  • Bo för höns: Våra värphönsbo i plast eller trä ger hönsen en ren miljö där de kan lägga sina ägg.
  • Ägg för kycklinguppfödning: Öka kycklingarnas värmningsförmåga med ägg på ett naturligt sätt. Vill du att hönorna ska lägga sina ägg i ett visst område? Hönsägg av trä eller lera signalerar hönorna en optimal äggläggningsplats.
  • Äggtestlampa: Med äggtestlampan kan du följa utvecklingen av embryona i äggen och på så sätt säkerställa en framgångsrik kycklinguppfödning.
  • Inkubator för kycklinguppfödning: Våra kuvöser med digital termometer finns med olika äggkapacitet, effekt och med eller utan automatisk äggvändare. Se nedan hur du väljer rätt inkubator för din kycklingfarm.
  • Servomotor för inkubator: En servomotor för inkubatorer ger automatisk äggrotation för inkubatorer med manuell rotation.
  • Strålande värmare: Värme i boet är viktigt för nyfödda eller unga kycklingar för framtida utveckling och framgångsrik kycklinguppfödning. Våra värmelampor har tillräckligt med ventilationsöppningar för bättre luftcirkulation och kan delvis fås med ekonomikontakt. Så att du kan skapa ett mysigt bo med värme för dina ungar.
  • Värmelampa i härdat glas: En värmelampa i härdat glas är det optimala tillbehöret till din värmeradiator och stöder kycklingarnas tillväxt och återhämtning under kycklinguppfödning.
  • Värmeplatta för kycklingar: En värmeplatta ger kycklingarna naturlig värme, precis som hönsmamman, där kycklingarna själva söker sig till värmen när de behöver den. Den här värmeplattan är höjdjusterbar, säker och energibesparande och är lösningen för varje lyckad kycklinguppfödning.
  • Optimal kycklinghage: För att kycklingarna ska känna sig bekväma bör hagen uppfylla kycklingarnas artanpassade behov. Ett tätt intilliggande kycklinghägn, utrustat med gott om strö och ett hönsstängsel, skyddar effektivt dina kycklingar från att lämna det utsedda området.
  • Kycklingfoder och kycklingfodertråg: Under kycklinguppfödningen är det idealiskt att utfodra kycklingarna med ett rikt kycklingfoder som du erbjuder de unga fjäderfäna i ett artanpassat kycklingfodertråg. Du kan se till att kycklingarna får tillräckligt med vatten genom att ge dem en dricksflaska för fjäderfä.
  • Hygien och renlighet: Ett rent hem är särskilt viktigt för en lyckad kycklinguppfödning. Med en kvast, hink, spade, skopa, knuffare och matchande arbetskläder blir hönsens hem rent på nolltid!

Anvisningar för kycklinguppfödning - Uppfödning av kycklingar? Så här fungerar det!

Normalt sett är det hönan som tar hand om uppfödningen av de unga kycklingarna. Hon ser inte bara till att kycklingarna väljer rätt mat och ger dem tillräckligt med värme i boet, utan skyddar också kycklingarna från eventuella hot, t.ex. rovdjur eller andra kycklingar. Under de första åtta veckorna av sitt liv lär sig kycklingarna av sin hönsmamma allt de behöver för att kunna leva ett senare kycklingliv.

Det är relativt enkelt för en lyckad kycklinguppfödning av en hönsmamma jämfört med artificiell kycklinguppfödning. Du behöver bara skapa förutsättningar för en lyckad kycklinguppfödning, vilket skulle vara:

  • Ett rent och torrt hönshus
  • Tillräckligt med kycklingfoder och kycklingfoder
  • Regelbunden vattenförsörjning
  • Tillräcklig rörelsefrihet

Detta är vad kycklingar behöver vid artificiell kycklinguppfödning.

Det är mycket svårare att föda upp kycklingar utan hönsmamma, men med rätt kunskap kan du lyckas föda upp dina kycklingar utan hönsmamma. I följande avsnitt hittar du all information som du behöver för en artanpassad kycklinguppfödning.

1. Uppfödning av kycklingar i inkubatorn - hur man väljer rätt inkubator.

I naturlig kycklinguppfödning ruvar hönan äggen i flera veckor och ser till att de unga kycklingarna utvecklas utmärkt. Hon håller temperaturen behagligt varm och vänder äggen minst en gång om dagen så att embryona inte fastnar i äggskalet.

Med våra inkubatorer är denna process i stort sett automatisk. Inkubatorerna lämpar sig inte bara för att ruva kycklingägg utan även för ägg från gäss, ankor, kalkoner, pärlhöns, fasaner, rapphöns och vaktlar.

För att hjälpa dig att välja rätt inkubator bör du ställa dig följande frågor:

Hur många hönsägg kläcks regelbundet?

Inkubatorer har olika kapacitet för ägg. Om du har många kycklingar och vill uppnå lönsamma affärsresultat med din kycklinguppfödning rekommenderas en inkubator med större äggkapacitet. För privat hönshållning och kycklinguppfödning eller små ägggårdar räcker det helt och hållet med en inkubator med mindre äggkapacitet.

En översikt över inkubatorns äggkapacitet:

  • Kycklinginkubator MINI 230V: För upp till 16 kycklingägg
  • Kycklinginkubator Covatutto 16 L: För upp till 16 kycklingägg.
  • Kycklinginkubator Covatutto 24: För upp till 108 kycklingägg.
  • Coop inkubator Covatutto Maxi: För upp till 24 hönsägg
  • Hönsuppfödningsinkubator Big: För upp till 54 hönsägg
  • Coop inkubator Covatutto 108: För upp till 108 hönsägg
  • Kycklinginkubator Covatutto 162: För upp till 162 kycklingägg.

Inkubator med automatisk äggvändare eller manuell drift?

Regelbunden rotation av äggen är särskilt viktigt för embryona så att de inte fastnar i äggskalet och utvecklar missbildningar. Äggen ska vändas 180° i en cykel på 1 timme. Många av våra inkubatorer är utrustade med en manuell äggvändare. Vissa av dessa inkubatorer kan utökas med en praktisk servomotor för inkubatorer, som tar över vändningen av äggen med jämna mellanrum och på så sätt bidrar avsevärt till en lyckad kycklinguppfödning.

Covatutto 16 L inkubatorn har redan en integrerad servomotor för automatisk äggrotation och är lämplig för alla typer av ägg.

Kläcker du ägg från olika fjäderfä eller större ägg samtidigt?

Om du kläcker ägg från olika fjäderfä, t.ex. gäss, ankor, kalkoner, pärlhöns, fasaner, rapphöns och vaktlar, kommer deras ägg också att vara motsvarande större eller mindre och du måste justera inkubatorns rotationshastighet. Välj därför en inkubator med flera lager och rörliga distanser för olika äggstorlekar. Varje lager bör kunna drivas med en separat motor beroende på fjäderfärasen.

Lämpliga kuvöser för uppfödning av kycklingar:

  • Kycklingspridare Covatutto 108
  • Uppfödning av kycklingar Covatutto 162

2. Mysig värme för kycklingar - Hur man skapar optimal värme

Beachten Sie, dass die Hühnerküken bei der natürlichen Brut während den ersten Lebenswochen durch das Gefieder der Henne geschützt und gewärmt werden. Bei der künstlichen Kükenaufzucht ist dies natürlich nicht möglich. Es gibt verschiedene Möglichkeiten, wie Sie eine externe Wärmequelle für ein gemütlich wohlig warmes Kükenheim schaffen können. Diese Wärmequellen lassen sich auch wunderbar miteinander kombinieren:

  • Observera att vid naturlig uppfödning skyddas och värms kycklingarna av hönans fjädrar under de första levnadsveckorna. Detta är naturligtvis inte möjligt med artificiell kycklinguppfödning. Det finns olika sätt att skapa en extern värmekälla för att skapa ett mysigt och behagligt varmt kycklinghem. Dessa värmekällor kan också kombineras på ett utmärkt sätt med varandra:
  • Värmeplatta för kycklingar: Fördelen med en värmeplatta är att du garanterat kan ställa in rätt behaglig temperatur tack vare de höj- och sänkbara fötterna. Den värme som produceras är naturtrogen, precis som hönan, där ungarna själva söker sig till värmen när de behöver den.

    Vår Comfort-värmeplatta för kycklingar kan användas flexibelt och har en extremt låg energiförbrukning: Värmeplattan är upp till 5 gånger mer energibesparande än en konventionell värmelampa och har använts framgångsrikt i årtionden av kycklinguppfödare, kycklinggödningsgårdar och privata kycklinguppfödare.

3. Rätt temperatur för kycklinguppfödning

Under kycklinguppfödningen bör komforttemperaturen vara mellan 31 och 37 grader under den första veckan. Du kan använda en termometer för att mäta komforttemperaturen. Du kan också se på kycklingarnas beteende om temperaturen har valts optimalt för kycklinguppfödning:

  • Om kycklingarna ligger slappt i ett hörn av buren är det förmodligen för varmt för dem och du bör hänga värmekällan högre upp.
  • Om alla kycklingar är trängda tillsammans under värmelampan är kycklingarna förmodligen för kalla. Häng då värmekällan lite lägre.

4. kycklinghölje och placering - den optimala utrustningen av kycklinghuset.

För att bevara freden i hönsgruppen bör nykläckta kycklingar inte genast springa runt med de andra kycklingarna i hönshuset. Det är bäst att hålla ungarna i sin egen kycklinghage de första veckorna. De höga väggarna i kycklinghemmet ska hålla drag ute och samtidigt få tillräckligt med dagsljus.

Det är bäst att använda ett fjäderfähägn med ett tätt gitter för att förhindra att skadedjur som möss och rovdjur kommer in. Högst 15 kycklingar av stora kycklingraser eller 20 kycklingar av små dvärgraser får hållas per kvadratmeter.

Dammigt strömedel, t.ex. sågspån, kan leda till andningsproblem under kycklinguppfödningen. Det är bättre att använda dammfritt strö, t.ex. sand, hö, halmbitar eller spån, och kombinera olika typer av strö så mycket som möjligt. På så sätt stimuleras de unga kycklingarnas naturliga hackande och kliande beteende och de hålls sysselsatta på ett sätt som är lämpligt för deras art.

5. Vad äter kycklingar? Utfodra kycklingkycklingar på rätt sätt med lämpligt kycklingfoder.

Under de första timmarna efter kläckningen äter ungarna enbart på äggulan, som dras in genom navelöppningen strax innan ungarna kläcks. Efter 48 timmar kan du ge kycklingarna ett artanpassat kycklingfoder. I vår Agrarzone-butik för kycklingfoder hittar du ett brett utbud av näringsriktiga och hälsosamma kycklingfoderförpackningar.

Det är bäst att utfodra kycklingarna med en speciell kycklingfoderautomat och fylla drickaren med färskt vatten varje dag. För att lyckas med kycklinguppfödningen är en skål med sand och finfördelat skalgrus också oumbärlig, eftersom de unga kycklingarna behöver det för sin ämnesomsättning.

6. Hygien och renlighet i kycklingutrymmet.

För att förhindra sjukdomar och dödsfall under kycklinguppfödningen är det viktigt att kycklinghuset är så rent som möjligt. Rengör dagligen kycklingfodertråget och drickaren för fjäderfä och ta bort det foder som blivit över från föregående dag.

Ströet bör också bytas ut dagligen om det är möjligt när du föder upp kycklingar, vilket är särskilt viktigt när det är fuktigt. Med en kvast, hink, spade, skopa, knuffare och lämpliga arbetskläder blir hönsens hem rent på nolltid!

7. Ut i det fria! Instruktioner: Att vänja kycklingarna vid de andra kycklingarna

Om kycklingarna växer upp på konstgjord väg - dvs. utan höns - kan de uppfödda kycklingarna långsamt vänjas vid den befintliga kycklinggruppen vid ca 8 veckor. En långsam acklimatisering av kycklingarna integrerar fjäderfäna på bästa sätt i den befintliga gruppen och garanterar ett gott klimat bland artfränder.

Instruktioner:

  1. 1.De vuxna hönorna kommer in i ett område som är avgränsat av ett hönsstängsel i hönshuset. På så sätt kan ungarna, men också den befintliga gruppen, vänja sig vid de nya samborna.
  2. Efter cirka 3-4 dagar öppnas hönshägnet delvis. De unga hönorna kan alltså redan nu undersöka hönshuset och ta kontakt. De unga hönorna får fortfarande vatten och foder i sitt eget område.
  3. Efter 4-10 dagar kan du ta bort hönshägnet. Observera noga om gruppen harmonierar med varandra. Om hönorna hackas hårt av de andra hönorna bör den avskilda reträttplatsen vara längre.

Bra att veta: Om kycklingkycklingarna föds upp naturligt av en hönsmamma kan kycklingarna med hönsmamma placeras tillsammans med de andra kycklingarna när de är ungefär fem veckor gamla. Hönan skyddar och vakar över ungarna under de närmaste veckorna tills det råder harmoni i gruppen.

Praktiska produkter för fjäderfähållning och kycklinguppfödning:

  • Hönsfoder
  • Hägnet för fjäderfä
  • Kycklingflik
  • Uppfödning av kycklingar
  • Fjäderfödedrickare
  • Hönshus
  • Foderautomat för fjäderfä
  • Transportlåda för fjäderfä
  • Kvarn för spannmål
  • Plockningsmaskin
  • Tillbehör för fjäderfä

Dina förmåner i Agrarzone-butiken:

Gratis retur: Detta gäller alla paketförsändelser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktförsända varor inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med eftersändning ska dock bäras av kunden.

Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om den köpta produkten trots allt inte är den rätta för dig kan du returnera varan till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon anledning. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.