info@agrarzone.com Mån.-Tors. 8 - 17 | Fre. 8 - 12

  15 års erfarenhet | över 500 000 nöjda kunder

  30 dagars returrätt

Klippmaskin Får


Filter

Fårklippningsmaskin hos oss på Agrarzone

Fåren måste klippas minst en gång om året - bättre till och med två gånger, en gång på våren och en gång på hösten! Många lantbrukare ställer sig frågan: Varför måste jag klippa får och hur kan jag klippa får på ett artanpassat sätt och utan skador? På den här sidan hittar du den rätta fårklippningsmaskinen och nyttig information om fårklippning. Om du behöver fler artiklar om fårskötsel hittar du allt om fåruppfödning och fårskötsel i vår Agrarzone-butik!

Om du vill ha mer information om fårklippning och frågor om en speciell fårklippningsmaskin hjälper vi dig gärna. Kontakta oss helt enkelt via telefon, chatt, kontaktformuläret eller WhatsApp! Vi ser fram emot dina frågor!

Vad du bör tänka på när du köper en fårklippningsmaskin

  • Varför måste man klippa får?
  • När är bästa tiden att klippa får?
  • Hur klipper man får?
  • Praktiska produkter för fårskötsel

Vad du bör tänka på när du köper en fårklippningsmaskin

Oavsett om det handlar om ullutvinning eller fårens välbefinnande - fårklippning är en oundviklig vårdåtgärd inom fårskötseln för fårklippare. Valet av rätt fårklippningsmaskin bör anpassas till dina och dina fårs behov. Hos Agrarzone hittar du professionella klippmaskiner för får i alla prisklasser.

När du köper en fårklippningsmaskin bör du tänka på följande:

1. Motoreffekt: Använd en fårklippare med hög motoreffekt och tillräcklig dragkraft så att du inte behöver klippa om oftare och inte utsätter dig själv och fåren för onödig stress. På Agrarzone finns det klippmaskiner för får med elektronisk styrning som automatiskt anpassar sig till fårets päls

2. Kabelns längd: Under fårklippning kan kabelns plugg vara mycket irriterande. Med en kabellängd på ca 4-5 m kan du klippa fåren utan begränsningar.

3. Nät- eller batteridrift: Om du inte har ett eluttag i närheten är det bästa valet en batteridriven fårklippningsmaskin med lång drifttid.

4. Bullerkänslighet: För bullerkänsliga djur är en tyst och vibrationsfattig fårklippningsmaskin med ca 72 dB(A) mer behaglig.

5. Vikt: Var uppmärksam på fårklippningsmaskinens vikt. Ju lättare klippmaskinen är, desto mindre tröttas armarna.

6. Grovt klippblad: För att komma igenom den tjocka och täta pälsen med fårklippningsmaskinen får klippbladet inte vara för fint. Med speciella klippblad för fårklippning är det lätt att klippa får!

7. Hantering: Fårklippare med plasthölje är vanligtvis lättare och billigare än de med metallhölje. Anti-slip-höljen och handremmar underlättar arbetet. Det smala och ergonomiskt formade höljet på de flesta modellerna garanterar trötthetsfritt arbete och bekväm användning med en hand.

8. Reservbladssats: Det är klokt att ha ett tillräckligt antal reservblad till hands.

9. Tillbehör till klipparen: Med en Cool-Spray & Clean-Spray förblir klippbladet rent, vasst och svalt. Klippmaskinens olja främjar fårklipparens livslängd. Vare sig det handlar om praktiska vägghållare för klippare eller pälstorkare med pälsvårdsborste - hos Agrarzone hittar du ett stort urval av professionella och praktiska tillbehör till klippare för får!

Varför måste man klippa får?

Fårklippning är en oundviklig underhållsåtgärd när man håller får. Normalt klipps får en gång om året. Beroende på rasen är det dock bättre om detta görs två gånger, på våren och hösten. Det är inte bara fårens värdefulla ull som är skälet till att klippa fåren, utan även fårens välbefinnande och hälsa. Fåren bör befrias från den varma och tunga ullen på våren så att djuren kan överleva sommarens varma temperaturer utan hälsoproblem. Smuts som fastnar i ullen och som kan orsaka olika sjukdomar och parasiter är också en viktig orsak till att får måste klippas.

När är bästa tiden att klippa får?

Den bästa tiden för klippning av får beror på vädret. Du bör inte klippa fåren för snabbt på våren, eftersom temperaturen fortfarande kan sjunka och fåren skulle vara försvarslösa mot kylan. Å andra sidan bör du inte fastställa datumet för klippning av fåren för sent, eftersom det då blir för varmt för djuren. Det är bäst att välja en dag som passar dig och dina får. Samma sak gäller för den andra klippningen på hösten.

  • Tips 1 från proffsen: Se till att fåren inte är blöta när du klipper dem. Annars kan djuret eller den person som klipper djuret få en elektrisk stöt orsakad av fårklippningsmaskinen. Dessutom förkortar klippning av våt ull fårklippningsmaskinens livslängd, och våt ull kan inte rullas ihop eller säljas.
  • Tips 2 från en proffsen: För får som används för avel är det klokt att klippa dem före lammningen. Djuren äter stora mängder under denna period för att producera mer kroppsvärme och för att få tillräckligt med energi vid födseln. Klippta får kan hållas renare och lammen har lättare att suga spenarna utan ullen. Du kan till och med upptäcka inflammationer i juvret tidigare och på så sätt förebygga följdskador och problem under uppfödningen av lamm.

1. Förberedelser - vad behöver jag för att klippa får?

Förberedelserna inför klippningen av fåren är minst lika viktiga som själva klippningen. Med rätt förberedelser och en bra fårklippningsmaskin sparar du tid, skonar din utrustning och kan klippa dina får utan problem, stress och komplikationer.

Upptäck professionella klippmaskiner för får här!

Detta är vad du behöver för att klippa får:

  • Fårklippare - Rätt klippare för dina får
  • Skärningsset - Ett rent och slipat klippblad är halva kampen.
  • Clean-Spray & Cool-Spray - Håller fårklippningsbladet rent, vasst och svalt
  • Klippmaskinolja - Främjar fårklippningsmaskinens livslängd
  • Rengöringsborste - För att ta bort pälsrester från fårklippningsmaskinen.

2. Klippning av får på rätt sätt - hur du klipper får på ett framgångsrikt sätt!

Det finns olika metoder för att ta bort ullen från får. I Europa är det dock vanligt att klippa fåren stående. För att göra detta binder du kortfattat det tama fåret i dess halsband. Ett matchande halsband och huvudhalster för får är särskilt användbart när du binder får.

Innan du klipper fåren bör du försäkra dig om att djuren är friska och mår bra. Även om du utför klippningen på ett professionellt sätt innebär klippning en ökad stressbelastning för fåren. Vänj fåret vid vibrationerna från klippmaskinen så att det lugnar sig. Det är bäst att samla fåren i en fålla. Fåren kan samlas in snabbt och enkelt med hjälp av behandlings- och fångstsystem med flockar och backstops.

Under klippningen håller du fårklippningsmaskinen i ena handen och släpper ut fårets hudveck med den andra handen. På så sätt skadas inga delar av huden. Klipp sedan ryggen, båda sidorna upp till magen och benen. Klipp sedan halsen, nacken och huvudet inklusive öronen. När du klipper dessa delar av kroppen ska du vara uppmärksam på öronen och vid behov hålla dem åt sidan. Man bör också vara försiktig när man klipper områdena runt anus och juver.

Tips från ett proffs: Om du vill sälja fårens fleece (även kallad ullhantering) bör du sortera ullen redan när fåren klipps. Fårens enskilda kroppsdelar skiljer sig åt i färg, krusning och hårtjocklek. Smutsiga delar av ullen, helst från svansen, benen, magen, huvudet och halsen, filtreras bort från ullen och säljs inte.

Upptäck ett brett utbud av klippmaskiner och tillbehör av hög kvalitet för dina får här!

3. Efter klippning - skötsel och skydd mot temperatursvängningar

När du klippt fåret ska du rengöra det med en rengöringsborste och föra tillbaka det till flocken tillsammans med de andra fåren. Du bör skydda det nyklippta fåret från starkt solljus och regn under de närmaste dagarna. Får kan bli solbrända precis som vi människor. Mobila takkonstruktioner för beteshagar ger djuren tillräckligt skydd mot temperaturväxlingar.

Praktiska produkter för fåruppfödning:

  • Bekämpning av skadedjur
  • Fårfoder
  • Uppfödning av får
  • Vattning av lamm
  • Vård av lagar
  • Tillbehör för herdar
  • Fårstängsel och hydda

Dina förmåner i Agrarzone-butiken

Gratis retur: Detta gäller alla paketleveranser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktvaror inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med eftersändning ska dock bäras av kunden.

Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om den köpta produkten trots allt inte är den rätta för dig kan du returnera varan till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon anledning. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.