Köp hönshus online på Agrarzone
När det gäller kycklinghållning är det särskilt viktigt att ha ett vackert hem som är anpassat till arten. Ett väldesignat hönshus med en stor springgård ger dina höns extra komfort och ett effektivt skydd mot rovdjur och väderväxlingar.
Om du vill ha höns i trädgården bör du ge dem ett fint hönshus med gott om springutrymme. Ett hönshus har andra funktioner än att vara en sovplats: Hönshuset fungerar som äggläggningsställe, foderställe och som uppehållsrum vid dåligt väder.
I följande avsnitt visar vi hur du kan ge dina höns ett lyckligt liv och tillräcklig rörelsefrihet i hönshuset. Dina höns kommer att tacka dig med sin hälsa och sina välsmakande hönsägg.
Har du några fler frågor om våra hönshus eller om hönshållning och hönsuppfödning? Du är välkommen att skriva till oss via vårt kontaktformulär eller kontakta oss via e-post, telefon, chatt eller Whatsapp.
Köpa ett hönshus: Hur man fastställer behovet
Det finns otaliga kycklingkojor i olika färger, former och material i specialbutiker. Följande frågor kan hjälpa dig att begränsa det stora urvalet av hönsburar och bestämma den optimala hönsburen:
Var vill jag placera hönshuset?
Hur stor är min trädgård där jag vill placera hönshuset?
Hur många höns vill jag ha i hönshuset?
Bör hönshuset ha ett utomhushägn?
Hur mycket pengar vill jag spendera på hönshuset?
Har hönshuset en säkerhetsfunktion för mina höns?
Vilka material ska hönshuset vara tillverkat av?
I Agrarzones fjäderfäbutik hittar du utan undantag högkvalitativa och praktiska hönshus som är anpassade till hönsens artanpassade behov. Med en frigående inhägnad eller en separat värpningsbox med egen åtkomst ser våra hönsgårdar inte bara vackra ut, de ger också dina höns ett lyckligt hönsliv med tillräckligt med utrymme i din trädgård.
Köpa ett hönshus: 10 saker att tänka på när du köper ett hönshus
1. Storleken på hönshuset:
För att kunna ge dina höns ett hönsvänligt boende bör hönshuset ha tillräckligt med utrymme och ett utomhushägn för höns. Storleken på hönshuset beror på hönsrasen: Förstör Ju större kyckling, desto större hönshus. Innan du köper ett hönshus bör du veta vilken kycklingras du vill ha och hur många kycklingar du vill ha. Utifrån detta kan du sedan beräkna storleken på det optimala hönshuset:
- Stora höns: 1 kvadratmeter för högst 3 höns.
- Medelstora höns: 1 kvadratmeter för högst 4 höns.
- Dvärghöns: 1 kvadratmeter för högst 6 höns.
Klösytan bör täcka ungefär en tredjedel av denna yta och ströbädden bör vara 10-15 cm hög.
De grundstorlekar som anges ovan är minimivärden och du bör inte använda dem helt och hållet. Ju mer utrymme dina höns har, desto bättre. Ett stort utrymme ger glada höns och goda värphöns med särskilt goda hönsägg.
2. Beräkna området för kycklingarnas fria utbredning.
Ett stort utomhushägn för höns ger harmoni i hönsgruppen. För ett utomhushägn för höns rekommenderas minst 10 och högst 20 kvadratmeter per djur. Ju mer öppet utrymme för hönsen, desto större är djurens välbefinnande.
Bra att veta: Om du vill bestämma det optimala utrymmet för ditt utomhushägn ska du ta hänsyn till dessa två faktorer: Dina hönors behov av att röra på sig och hierarkin i hönsgruppen. Höns trivs särskilt bra när de kan spendera hela dagen med att picka och kackla i trädgården och äta välsmakande maskar och gräs. Hierarkin (hackordningen) klargörs då och då genom rangstrider i kycklinggruppen. Kycklingarna behöver tillräckligt med utrymme så att dessa slagsmål inte går överstyr och så att kycklingarna kan undvika varandra om det blir bråk.
3. Val av plats:
Ett kycklingvänligt klimat i hönshuset främjar en sund utveckling hos dina kycklingar och garanterar färska ägg av hög kvalitet. Höns gillar solljus och vill samtidigt ha det torrt. Innan du köper ett hönshus bör du välja en väderskyddad plats i trädgården som är solbelyst och samtidigt har en skuggig plats. Du bör se till att hönshuset inte står i full sol. För att förhindra att bottenplattan ruttnar rekommenderar vi också att du placerar hönshuset högre.
Vårt tips: Planera i förväg exakt var du vill placera hönshuset och fundera också på ett generöst stort utomhushägn för höns.
4. Bestäm fönster- och ventilationsområden:
Du kan göra en enkel beräkning för att få tillräckligt med dagsljus i ditt hönshus: Lägg till 0,2 kvadratmeter fönsteryta för varje kvadratmeter stallyta. Du bör säkra fönster och ventilationsöppningar i hönshuset med galler mot inkräktare som t.ex. maskar och rävar.
5. Storleken på värpningsboet:
För att kunna lägga ägg behöver hönorna ett värpbo. Hur stort värpboet ska vara beror på respektive kycklingras. Till exempel räcker det för dvärgkycklingar med ett värpbo på 30 x 30 cm, medan stora kycklingraser behöver ett värpbo på cirka 40 x 40 cm. Ett värpbo räcker för ca 3-4 höns.
Läggnästen finns som enskilda bon och som gruppbon och i olika utföranden (t.ex. träbon, plastbon, plast- och metallbon). Se till att kattlådan kan tas bort. Detta gör det lättare att rengöra.
6. Avgöra behovet av sittpinnar:
Höns behöver sittpinnar för att kunna sitta på bästa sätt. Beräkna 25-30 cm per kyckling, inklusive tomrum. Stöden till dina höns ska helst vara 8-kantiga och ha en diameter på 4-6 cm. Stöden bör dock inte vara av runt eller rektangulärt trä, eftersom kycklingarna har svårt att hålla fast vid runda stöttor och rektangulära stöttor skadar lederna i längden.
När du monterar dem ska du se till att de placeras på en höjd av 50-100 cm och minst en svanslängd från bakväggen. Detta förebygger skador. Se också till att sittpinnarna är monterade på samma höjd, så att det inte blir bråk mellan leden.
7. Rätt val av material:
Materialen i ditt hönshus ska vara motståndskraftiga och lätta att rengöra. För detta ändamål lämpar sig olika hårda träslag som är glaserade med vattenbaserade träskyddsmedel eller ekoplaster av en blandning av trä och plast. Golvet i hönshuset bör täckas med sand, sågspån, träflis eller halm så att djuren kan följa sin naturliga klösinstinkt.
8. Isolera hönshuset:
Temperaturen i hönshuset bör inte sjunka under 5 grader. Säkerställ detta med lämplig isolering eller i kalla områden med en värmelampa för hönshuset.
9. Bra tillgång för dig:
Hönshuset ska ha ett gångjärnstak, separat låsbara sidodörrar och en lucka för att komma in i häckningsområdet. Detta gör det lättare att rengöra och ta bort ägg och djuren känner sig mindre störda.
10. Skjutfönster för luftcirkulation:
Hönshuset bör ha ett skjutfönster med ett skyddande galler. På så sätt kan du hålla oönskade inkräktare som rävar och maskar borta och ändå ge kycklingstallet hälsosam frisk luft.
Det här tillbehöret från Agrarzone passar till ditt hönshus:
- Automatisk kycklinglucka: Dörren till ditt hönshus öppnas och stängs automatiskt med en automatisk kycklinglucka så att dina höns kan springa fritt.
- Frilandsinhägnad: På Agrarzone har vi ett stort urval av frilandsinhägnader som ger dina höns en artanpassad utflykt. Tack vare de tätt intilliggande gallren skyddar utomhushägnaden också dina fjäderfän från naturliga fiender som mårdhundar, rävar och rovfåglar.
- Hönsstängsel: Med ett hönshägn kan du hålla dina fjäderfä säkert inom ett avgränsat område. Oavsett om det är för att skydda dem från rovdjur eller för att hindra dem från att rymma kan du med ett hönshägn ge dina höns & co. fri lejd utan att behöva oroa dig för säkerheten. Hönshägn finns i både elektrifierade och icke-elektrifierade versioner.
- Fodertråg och foderautomat: Med ett praktiskt fodertråg för fjäderfä lyckas du med utfodringen av fjäderfä på nolltid. Ett väl genomtänkt utfodringskoncept sparar mycket värdefull tid och pengar, särskilt på stora gårdar med flera hundra fjäderfä. Också inom den privata fjäderfäuppfödningen underlättar planerad utfodring arbetet i hönshuset.
- Läggbo: Läggboet ger hönsen en ren miljö för att lägga ägg och är tillverkat av plast, trä eller plast/metall. Tack vare de avtagbara hyllorna är det snabbt och enkelt att rengöra värphusen.
- Fjäderfödedrickare: Oavsett om du håller höns, vaktlar, gäss, ankor eller andra fjäderfän: En fjäderdryckare är en praktisk investering både för privat hönshållning och för kommersiell fjäderfäuppfödning. I vårt omfattande sortiment kan du garanterat hitta rätt tränare för dina fjäderfän.
- Strålningsvärmare: Värme i boet är särskilt viktigt för kycklinguppfödning och för sjuka kycklingar. Våra värmelampor har tillräckligt med ventilationsöppningar för bättre luftcirkulation och kan delvis fås med ekonomikontakt. Du kan alltså skapa ett mysigt bo med värme för dina djur. Även under de kalla vintermånaderna är en strålningsvärmare en förnuftig investering i ditt hönshus.
- Kycklingfoder: Oavsett om det handlar om goda värpningsresultat, gödning av fjäderfä eller säker och kontrollerad kycklinguppfödning - hos oss hittar du kycklingvänligt och balanserat fjäderfäfoder för kycklingar, höns och vuxna kycklingar.
- Transportlåda för fjäderfä: Om du ska besöka veterinären eller flytta stallet måste du kunna transportera dina kycklingar på ett säkert sätt. Det kan du göra med en transportlåda för fjäderfä, så att dina höns kommer fram på ett säkert sätt till sin destination.
- Hygien och renlighet: Ett rent hem är särskilt viktigt för en lyckad kycklinguppfödning. Med en kvast, hink, spade, skopa, knuffare och matchande arbetskläder blir hönshuset rent på nolltid!
Hönshuset på vintern: Övervintra hönshuset
För att se till att dina höns trivs i hönshuset även i kalla temperaturer och i bästa fall även lägger hönsägg, bör du vinterförvara hönshuset före vintern. Helst bör du börja förbereda ditt hönshus för vintern redan i oktober. På så sätt har du tillräckligt med tid för att skydda ditt hönshus från vintern.
Dessa åtgärder är nödvändiga för att skydda ditt hönshus under vintern:
1. Renlighet och hygien i hönshuset och hönsgården
2. Avhjälpa befintliga brister
3. Integrera värmekällan i hönshuset
4. Förbereda kycklingarna för vintern.
1. Renlighet och hygien i hönshuset och hönsgården.
För att förbereda ditt hönshus och ditt utomhushägn för vintern bör du göra en grundläggande rengöring.
- Rensa hönshuset med kvast, hink, spade och skötare och ta bort allt strö.
- Rengör nu all utrustning i hönshuset, t.ex. sittpinnar och hönsstegen. Sopa också väggarna och rensa bort smuts från värpnästen.
- Även under kalla vinterdagar bör dina fjäderfän ha tillgång till färskt vatten och foder. Det är inte ovanligt att vattnet i drickaren eller kycklingfodret fryser och att djuren inte längre kan ta för sig av det. För att vatten och kycklingfoder inte ska frysa även under de kalla vintermånaderna är det effektivt att installera dräneringsvärmare i kycklingstallet och i utomhusutrymmet.
- Sopa upp löven i hönshuset och täta djupa hål, som kan bli en riktig gyttjehåla när det regnar.
- Om du vill göra något bra för dina höns kan du också installera ett Thermo hönshus med integrerad uppvärmning för vintern. Kerbl Thermo Chicken Coop NoFrost är välisolerad, vintertålig och håller hönshuset frostfritt med hjälp av integrerade värmeslingor.
2. Åtgärda befintliga defekter - konstruera ett hönshus som är fritt från defekter.
Under året kan det uppstå skador i hönshuset och i utomhushägnet, som du om möjligt bör åtgärda före vintern.
- Kontrollera hönsstängslet runt hönshuset före vintern för att hålla naturliga rovdjur borta och förhindra att dina fjäderfävänner flyr.
- Finns det några brister i hönshuset? Kontrollera om hönshuset är ordentligt anslutet till taket så att det klarar snöbelastningen på vintern. Du bör också kontrollera om hönshusets tak är riktigt tätt. Stäng hål och sprickor så att värmen bibehålls i hönshuset under vintern och hönsen inte störs av obehagliga drag.
- Placera hönshuset högre så att ingen fukt kan tränga in genom golvet i hönshuset. Helst ska du se till att hönshuset är högre när du köper det.
3. Integrera en värmekälla i hönshuset.
På vintern klarar de flesta kycklingar av den iskalla frosten. Det rekommenderas dock att integrera en lämplig värmekälla i hönshuset och särskilt i området där värpnästena finns. Lämpliga värmestrålare ger en behaglig värme i hönshuset. Våra värmelampor har tillräckliga ventilationsöppningar för bättre luftcirkulation och en del av dem kan fås med sparbrytare.
Infraröda värmare och lampor:
Värmare med 2,5 m kabel
Infraröd strålningsvärmare 150W
Infraröd värmeradiator 250W
Infraröd värmestrålare med ekonomikontakt 5m
Infraröd värmestrålningsapparat inkl. lampa i härdat glas 250W
4. Förbereda kycklingarna för vintern.
För att dina höns ska överleva den kalla årstiden med liv och lust bör du ge djuren näringsrikt hönsfoder redan på hösten. Ett rikt kycklingfoder ser till att kycklingarna kan äta tillräckligt med fettreserver fram till vintern.
Eftersom dagarna blir kortare och nätterna längre på vintern bör du öppna dörren till hönshuset senare på morgonen och stänga den tidigare på kvällen. På så sätt hålls frosten borta och kycklingarna får det varmt och skönt. Om du använder en automatisk kycklingdörr kan du helt enkelt programmera om timern. Kycklingarna behöver bara några dagar för att vänja sig vid de nya tiderna.
Om dina höns har daglig tillgång till hönsutrymmet även på vintern kan du sätta upp några skyddade, varma hönsnästen där som hönsen kan bygga bo i. För detta ändamål kan du använda enkla trälådor som du fyller med ett tjockt lager Halm.
Praktiska produkter för fjäderfähållning och kycklinguppfödning
- Hönsfode
- Hägnet för fjäderfä
- Kycklingflik
- Uppfödning av kycklingar
- Fjäderfödedrickare
- Hönshus
- Foderautomat för fjäderfä
- Transportlåda för fjäderfä
- Kvarn för spannmål
- Plockningsmaskin
- Tillbehör för fjäderfä
Dina förmåner i Agrarzone-butiken:
Gratis retur: Detta gäller alla paketförsändelser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktförsända varor inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med eftersändning ska dock bäras av kunden.
Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om den köpta produkten trots allt inte är rätt för dig kan du returnera varan till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon anledning. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.
Alla produkter uppfyller de lagstadgade säkerhetsnormerna: All vår jordbruksutrustning testas av lagstiftaren. Alla elektrifierbara produkter, t.ex. stängsel och nät för betesmarker, är säkra för människor och djur. Detta garanteras genom att de lagstadgade säkerhetsnormerna följs
Endast produkter från välrenommerade österrikiska eller tyska tillverkare: Tack vare den höga kvaliteten finns det färre defekter och du behöver mindre underhåll. Om du räknar över flera år sparar du pengar på slutresultatet.