Kalvmatare och kalvhink för hälsosam kalvuppfödning
Kalvmatare är en viktig investering i kalvuppfödning eftersom de säkerställer en sund utveckling av kalven till en högpresterande ko. Vare sig det är en kalvflaska för tillförsel av råmjölk direkt efter födseln, en kalvmatningshink för tillförsel i kalvboxen eller en kalvdrickare för tillförsel av fodertillskott och mediciner: Kalvmatare finns i olika utföranden och deras användningsområden är lika varierande.
Här hittar du en översikt över all viktig information, bekvämt sammanfattad, som hjälper dig att välja en bra kalvfoderautomat samt en användbar utfodringsplan för att föda upp dina kalvar:
- Kalvmatare erbjuder följande fördelar
- Vad behöver du en kalvmatare till?
- Vilka kalvmatare finns tillgängliga?
- Vilken kalvspene passar till min kalvmatare?
- Vad du ska tänka på när du köper en kalvmatare
- Rätt foder till kalvar: Utfodringsschema från start till avvänjning
1. Kalvmatare erbjuder dessa fördelar:
Arbetsbesparing: Med kalvmatare i form av en kalvmatarhink eller en kalvmatarbunke behövs inte ständiga kontroller för att se om det fortfarande finns tillräckligt med mjölk i kalvmataren och det är inte längre nödvändigt att släpa på hinkar. Tack vare den stora kapaciteten på 8-30 liter behöver du inte längre vattna för hand och ständigt kontrollera om dina kalvar fortfarande har tillräckligt med mjölk. Särskilt praktisk och tidsbesparande om du föder upp flera kalvar samtidigt.
Djurhälsa från första dagen: Nyfödda kalvar föds, till skillnad från människor, utan antikroppar och har därför ingen motståndskraft mot patogener. Kalven får antikroppar genom att dricka så mycket högkvalitativ råmjölk som möjligt från modern direkt efter födseln. Kolostrumet matas med en kalvmatare eller en kalvflaska. Kontrollerad utfodring garanterar att kalven får i sig tillräckligt mycket av det. Detta är mycket viktigt eftersom kalvens framtida hälsa i hög grad beror på hur mycket högkvalitativ råmjölk kalven får i sig under de första timmarna av sitt liv.
Högre vätskeintag: Mer än hälften av kalvarna dricker inte tillräckligt med mjölk från juvret under den moderbundna kalvuppfödningen. Därför är det vettigt att erbjuda kalvarna mjölken i en kalvmatare. Kalvarna får så mycket mjölk som de vill ha (ad libitum). Djuren minns: "Det finns mjölk när jag är hungrig". Därför dricker de större mängder, långsammare, och mjölken jäser och smälter ordentligt.
2. Vad behöver du en kalvmatare till?
Kalvmatare i form av kalvfoderhinkar, kalvflaskor eller "drencher" är ett oumbärligt redskap vid kalvuppfödning, eftersom kalvar under de första levnadsveckorna endast äter flytande föda i form av råmjölk (direkt efter födseln) och helmjölk/mjölksubstitut (1-10 levnadsveckor) och inte har någon egen immunisering.
En kalvmatare säkerställer således hydrering och antikroppsförsörjning under de första veckorna av kalvens liv. Detta är särskilt viktigt eftersom tillräcklig mjölkförsörjning under de första veckorna av kalvens liv är avgörande för att kalven ska kunna växa upp och bli en frisk och högpresterande mjölkko.
3. Vilka kalvmatare finns det?
Kalvmatare finns i olika utföranden och deras användningsområden är lika varierande: Med en kalvflaska kan nyfödda kalvar få råmjölk av hög kvalitet direkt efter födseln. Den kan också användas för att ge tilläggsfoder och medicinering utan problem. En kalvflaska lämpar sig också utmärkt för individuell utfodring av svaga kalvar eller dåliga drickare.
Eftersom särskilt svaga kalvar ofta har en svag sugreflex, tvångsmatas de i nödfall med en dräneringsapparat. För detta ändamål trycks en gavage (plastslang) in i djurens mage och mjölken pumpas direkt in i bukhålan.
Kalvmatningshinkar ger kalvarna mjölk av hög kvalitet under de första levnadsveckorna. Spenarna efterliknar moderns naturliga spenor, vilket ger ett idealiskt salivflöde. På så sätt kan man på ett naturligt sätt effektivt förebygga matsmältningsproblem hos kalvarna och påverka tillväxten positivt.
Om du vill utfodra flera kalvar är en kalvfoderhink förmodligen för liten. Det är bäst att välja en kalvmatningsbassäng med flera suguttag. Tack vare den höga kapaciteten behöver du inte bära hinkar hela tiden, vilket sparar tid och energi.
4. Vilken kalvspene passar till min kalvmatare?
Kalvspenarna är en viktig del av en kalvmatningshink och en del som regelbundet slits. Hos oss hittar du ett kvalitativt urval av högkvalitativa reservsugare för alla vanliga kalvmatare i olika material och färger:
Kalvspene Super: Kalvspenen Super (röd) är den beprövade standardspenen och kan användas för alla kalvar och med alla kalvmatningshinkar.
Kalvspene Latex: Latexspenen (beige) är lämplig för att lära unga kalvar att använda kalvmatningshinken när syrad mjölk (kallmatning) används.
Kalvspene i gummi: En gummispene (beige) är mjukare än en latexspene och är också idealisk för att vänja kalvarna vid kalvmatningshinken.
Vital-spen: Vital-spenan (svart) främjar ett naturligt sugbeteende och är idealisk för äldre kalvar. Genom att suga långsamt, vilket är mer ansträngande än med andra spenar, tillfredsställs suginstinkten bättre. Detta ökar salivproduktionen och främjar därmed matsmältningen.
Med Hygiene Calf Teat från Kerbl kan du sköta dina kalvar på ett särskilt hygieniskt sätt, eftersom Calf Teat är revolutionerande: till skillnad från konventionella kalvspenar, där spenarna är svåra att rengöra och bakterier därför fastnar på spenen, finns det inga bakteriebarriärer med Kerbl Hygiene Calf Teat. Alla enskilda delar kan rengöras hygieniskt.
5. Vad du ska tänka på när du köper en kalvmatare:
Innan du köper en kalvmatare bör du göra några överväganden. Vad behöver jag kalvmatare till? Hur många kalvar vill jag utfodra med den? Dessa frågor och andra kriterier hjälper dig att välja rätt kalvmatare för dina behov:
- Användning: Beroende på om du behöver en kalvmatare för individuell matning eller om djuren ska ha oberoende tillgång till varandra, är en annan kalvmatare optimal. För individuell utfodring rekommenderar vi en praktisk kalvflaska. Om dina kalvar får så mycket mjölk som de vill ta upp (utfodringsmetod ad libitum) är det bäst att ge dem mjölk eller mjölkersättning i en hink eller en balja.
- Antal kalvar: Om du bara vill utfodra några få kalvar räcker det med en kalvfoderhink med en fyllnadskapacitet på 8 liter. Om du däremot föder upp flera unga djur samtidigt bör du välja en kalvfoderhink med flera sugkoppar och hög fyllnadskapacitet (ca 15-30 liter). På så sätt undviker man bråk mellan kalvarna och alla unga djur får tillräckligt med mjölk.
- Helmjölk eller surmjölk: Beroende på om du föredrar färsk helmjölk, mjölkersättning eller surmjölk, bör du använda en annan spene för kalvar. Alla våra kalvspenor är lämpliga för utfodring med färsk helmjölk eller mjölkersättning. Om man däremot utfodrar med sur mjölk är det bättre att använda en robust latexspene. I andra modeller av gummi eller silikon leder den sura mjölken annars till snabbare slitage.
- Kalvspene: Vår klassiska "Super Calf Teat" är lämplig för att träna alla unga kalvar till kalvmataren. För kalvar med en hög suglust tillfredsställer vår Vital-spene behovet genom att suga långsamt och kraftfullt jämfört med andra spenar. Detta ökar salivproduktionen och stimulerar matsmältningssystemet. För kalvar med låg sugreflex rekommenderas övervakad utfodring med en kalvflaska eller en kalvgrenare.
- Rengöring: Lägg större vikt vid rengöringsmöjligheterna i förväg och se till att kalvmataren lätt och snabbt kan rengöras på ett hygieniskt sätt när du köper den. Idealiskt sett består kalvmataren av bara några få delar. Eftersom spenarna vanligtvis är svåra att rengöra är den revolutionerande kalvspenen från Kerbl ett förnuftigt alternativ: Jämfört med konventionella kalvsugare, där spenarna är svåra att rengöra och bakterier fastnar på spenen, kan alla delar som kommer i kontakt med mjölk enkelt rengöras med Hygiene Calf Teat.
6. Rätt utfodring av kalvar: utfodringsschema från ad libitum till avvänjning.
Vid kalvuppfödning bör man fästa särskild vikt vid drickplanen. Detta beror på att en utfodringsplan för de första tio veckorna av livet utgör grunden för att föda upp friska och högpresterande mjölkkor. Nedan hittar du praktisk information som sammanfattas i de viktigaste punkterna som är viktiga för en sund kalvuppfödning:
1. Den första måltiden: Råmjölk
Kalven föds i stort sett utan antikroppar mot sjukdomar. Dessa antikroppar måste tillföras via råmjölk (även kallad "första mjölken"). Råmjölk kan ges till kalven med hjälp av en kalvflaska med spene. Kalven ska dricka så mycket som den kan. Minst 2,5 liter bör ges under de första tre timmarna. Ännu bättre är 3-4 liter, eftersom kolostrum från kor som måste producera hög mjölkavkastning vanligtvis innehåller färre antikroppar.
Det är viktigt att ge vätska inom tre timmar efter födseln eftersom...
- … kalven får ingen immunisering efter födseln.
- … nivån av antikroppar (immunoglobuliner) i mjölken minskar snabbt.
- … dessa skyddssubstanser kan inte längre absorberas fullt ut av kalven när de ges i ett senare skede.
- … ca 36 timmar efter födseln stängs tarmbarriären och immunoglobuliner kan då inte längre absorberas.
Det är därför optimalt att tillräckligt med råmjölk mjölkas för kalven omedelbart efter födseln. Eftersom kvaliteten på råmjölken varierar avsevärt från ko till ko kan antikroppsinnehållet mätas med hjälp av en kolostrometer.
Det bästa vore om du i förväg kunde skaffa råmjölk från friska kor. Denna mjölktillförsel är viktig för kalvar vars mödrar ger för lite råmjölk eller vars råmjölk innehåller för få antikroppar. Råmjölk är förpackat i professionella råmjölkspåsar och kan frysas in tills det används.
Vad händer om råmjölk nekas?
Utan råmjölk är chanserna för kalven att överleva extremt små. Om kalven vägrar den första mjölkningen måste mjölken tvingas tillföras med hjälp av en kalvdryckare (även känd som en matningsspruta). För drencherna sätts en gavage (plastslang) in i kalvens mage och mjölken från biprodukterna pumpas direkt in i gödselmunnen.
2. Helmjölk eller mjölkersättning: mjölktillskott upp till 10 veckors ålder.
Det finns olika utfodringsmetoder som används vid kalvuppfödning. Man skiljer mellan den konventionella utfodringsmetoden (tilldelad mjölk per dag) och ad-libitum-utfodringsmetoden (så mycket mjölk som kalven vill ha). Eftersom ad-libitum-utfodringen är mer populär och hälsosammare i praktiken vill vi titta närmare på denna typ av utfodring:
Metod för matning med ad libitum
Med ad-libitum-matning kan kalvarna dricka så mycket mjölk som de vill under de tre första veckorna. Det bästa är att utfodra med transitmjölk av hög kvalitet, som varje ko ger under de fem första dagarna av laktationen. Denna transitmjölk säljs inte på marknaden, men är mycket lämplig för uppfödning av kalvar. Den naturliga mjölken innehåller mer energi, fett, protein och mindre järn än de mjölkersättningar som finns på marknaden. Helmjölken värms upp med en särskild kalvmjölksvärmare och blötläggs vid kroppstemperatur (39 °C) så att den tolereras väl av kalvarna.
I praktiken förenklar den kalla drickaren (även känd som surdrickare) hanteringen av drickaren enormt. Genom att tillsätta produkter för syrning (t.ex. färdiga syrablandningar, yoghurt, myrsyra eller citronsyra) tolereras mjölken väl av de unga djuren även vid temperaturer under 39 °C. Den kalla drickaren har visat sig fungera i praktiken, särskilt vid diarréproblem. På grund av det lägre pH-värdet under 5,5 kan diarrépatogener i mag- och tarmområdet (t.ex. E. Coli) spridas mindre. Sura mjölk är också lättare för kalven att smälta än varm mjölk, eftersom mjölken redan är "försmält" genom syresättningen.
Denna intensiva utfodring under de första veckorna har en bestående positiv effekt på utvecklingen av juvret och den senare mjölkavkastningen.
3. Ge ytterligare vatten och kraftfoder.
Efter den fjärde veckan bör mängden helmjölk begränsas till 6 liter per dag i kalvuppfödningen, så att tillräckligt med fast kalvfoder tas upp. Men redan under den första levnadsveckan bör du erbjuda kalvarna vatten och kraftfoder, eftersom även ett minimalt intag redan främjar utvecklingen av vommen. Detta är särskilt viktigt eftersom kalven efter avvänjning måste kunna täcka sina behov utan mjölktillskott och är beroende av att vommen fungerar. Ju bättre vommen har bildats, desto mindre komplicerad blir avvänjningen och steget från äldre kalv till vuxen mjölkko.
4. Korrekt vattning: kalvarna ska vänja sig vid kraftfoder.
Efter ad-libitum-fasen minskas den dagliga fodermängden gradvis tills mjölken avvänjs. Kalven kan avvänjas från kalvmataren tidigast vid 8-10 veckors ålder. Tidigare avvänjning vid 7 veckors ålder har en negativ inverkan på kalvens utveckling och används därför nästan aldrig längre
Dina förmåner i Agrarzone-butiken:
Gratis retur: Detta gäller alla paketförsändelser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktförsända varor inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med eftersändning ska dock bäras av kunden.
Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om den köpta produkten trots allt inte är rätt för dig kan du returnera varan till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon anledning. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.
Snabb leverans: Leveranstiden till Sverige är 3-4 dagar.