Naturlig ekologisk bakad malt, råg- och kornmalt från Österrike

Malt är ett av de äldsta brödbakningsmedlen i världen och samtidigt en naturlig produkt från sädesslag som råg, korn, spelt eller vete. Bakmalt ger underbart fluffiga bröd och rullar med en vacker, mörk färgning och en maltsmak som är typisk för bröd.

Övertyga dig själv om detta och prova vår ekologiska bakmalt från den traditionella kvarnen Leimüller. I vår gårdsbutik kan du köpa olika typer av bakad malt, t.ex. kornmaltmjöl eller rågmaltmjöl. I vår butik hittar du också ljus eller mörk maltmjöl, enzymaktivt eller enzyminaktivt maltmjöl av högsta ekologiska kvalitet.

Varför används bagerimalt i bröd?

Med lite övning kan du säkert baka dina bullar utan bakmalt. Men om du vill att dina bakverk inte bara ska smaka bra utan även enastående, är det viktigt att tillsätta bakmalt.

Bakmalt är ett måste i köket, eftersom surdegsmedlet ger en krispig skorpa och ett saftigt, fluffigt inre. Det ger brödet en aromatisk, karakteristisk brödsmak och en vacker mörk färg. Dessutom får tillsatsen av bakmalt degen att gå upp snabbare och jästen i degen kan bearbeta näringsämnena bättre.

Ekologisk bagerimalt från den traditionella kvarnen Leimüller

Med Leimüllers ekologiska kornmalt och ekologiska rågmalt kan du alltid njuta av hälsosamma, krispiga rullar precis som hos den ekologiska bagaren. Det naturliga bakverket produceras och bearbetas med omsorg av det traditionella familjeföretaget i dess egen kvarn. Som utgångsprodukt används endast naturlig spannmål från ekologisk odling från lokala jordbrukare. Tillsats av andra ingredienser undviks medvetet i brödbakningsmedlet. I stället läggs stor vikt vid en skonsam bearbetning som bevarar näringsämnena.

Ingen genteknik används vid produktionen av ekologisk bakad malt. Detta resulterar i ett helt naturligt brödbakmedel av högsta ekologiska kvalitet. Så du kan njuta av smaken av hälsosamma, nyttiga bröd och rullar utan att förvanska den.

Vilket malt för vilket bröd?

Aktiv kornmalt: För alla ljusa bröd av vete, korn eller dinkel, rullar, kringlor, saltstänger och saltstänger.

Inaktiv kornmalt: För mörkare blandbröd som till stor del består av fullkornsmjöl eller rågmjöl.

Inaktiv rågmalt: För mörka rågbröd, rejäla fullkornsbröd eller rågtunga blandbröd.

Du kan också blanda aktiv och inaktiv bakmalt och uppnå mycket vackra bakresultat.

Har du bara aktiv bagerimalt men vill göra ett bakverk av fullkorns- eller rågmjöl? Det är också möjligt. Effekten av bagerimalt kan bromsas upp med en surdegsbas, eftersom syran i surdegen hämmar enzymernas aktivitet i degen. Om du inte har en surdegsbas i din fullkorns- eller rågdeg bör du däremot inte använda aktiv bagerimalt. Annars kommer de färdigbakade rullarna förmodligen inte att leva upp till dina förväntningar - om du inte gillar att äta blött bröd.

Skillnaden mellan aktiv och inaktiv bagerimalt

Enzyminaktiv bakmalt (även aromatisk malt eller rostad malt) är endast ansvarig för brödets färg och smak. Detta jästmedel lämpar sig för bröd som tillverkas av mörkt mjöl, t.ex. rågmjöl och fullkornsmjöl. Mörkt mjöl har naturligt en hög halt av spannmålsenzymer, som får degen att jäsa ordentligt och ger ett krispigt och fluffigt bröd.

Enzymaktiv bagerimalt förbättrar inte bara färgen och smaken, utan även skorpan (fin och krispig) och smulan (mjuk och fluffig). Aktivt bakmalt används i brödrecept som görs av lätt mjöl, t.ex. spelt, vete, einkorn, emmer och kamut. Lätt mjöl har färre egna enzymer som kan jäsa degen och behöver "aktiv" hjälp.

Hur doserar man bakad malt?

Rätt dosering är oerhört viktigt när du bakar med maltmjöl. Det är därför bättre att följa receptet.

En tumregel är dock 1-3 % av mjölmängden, dvs. ca 10-30 g per kilo mjöl. Ju mer surdeg, desto mörkare blir brödet i slutändan. Men var försiktig, om jäsningsmedlet är för högt doserat skadar det brödet.

Det bästa mjölet för bakning med bakad malt:

Oavsett om du letar efter vanligt vetemjöl i slät, halkfri, universell, fullkorns- eller rågmjöl eller certifierat ekologiskt mjöl kan du upptäcka ett urval av våra olika typer av mjöl för de finaste bakverken:

 • Haberfellner Vete mjöl 405 / W480 smidigt
 • Haberfellner vetemjöl 405 / W480 halkfri
 • Haberfellner vetemjöl 405 / W480 universal
 • Leimüller vetemjöl 550 / W700
 • Ekologiskt vetemjöl 550 / W700
 • Leimüller vetemjöl 1050 / W1600
 • Haberfellner fullkornsmjöl av vete
 • Ekologiskt fullkornsmjöl
 • Haberfellner speltmjöl 630 / W700
 • Haberfellner rågmjöl 997 / 960
 • Ekologiskt rågmjöl 997 / R960
 • Leimüller rågmjöl 1150 / 960
 • Ekologiskt fullkornsrågmjöl

Dina förmåner med Agrarzone

Gratis retur: Detta gäller alla paketleveranser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktvaror inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med eftersändning ska dock bäras av kunden.

Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om din köpta, ursprungligt förpackade bakmalt trots allt inte är idealisk för din användning kan du returnera den till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon anledning. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.

Service och rådgivning: Vår professionellt utbildade kundtjänst hjälper dig gärna med alla öppna frågor. Tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig.