Stigbyglar Och Tillbehör


Filter

Hur hittar jag rätt stigbygel?

Vid ridning är stigbyglar ett hjälpmedel för att sätta upp och ge ett bra grepp i sadeln. Oavsett om du är fritidsryttare, dressyrryttare, westernryttare eller hoppryttare rider du säkrast med ett bra grepp i en stigbygel. Precis som är stigbygeln en viktig del av . Naturligtvis kan du också rida utan stigbyglar. För detta ändamål finns det till exempel motsvarande som gör det möjligt att rida utan och stigbyglar. Hoppning eller lätt sits utan stigbyglar är dock endast möjligt i begränsad omfattning. Stigbyglarna fästs på sadeln med hjälp av en stigbygelrem. Det finns en särskild hållare för detta. Stigbygelremmarna kan justeras i höjdled flexiför att passa ryttare av olika storlekar eller för att uppfylla kraven för olika ridsporter.

Om du är uppmärksam på några punkter när du köper, hittar du den bästa möjliga stigbygeln. Följande faktorer spelar en viktig roll för stigbygelns komfort och säkerhet:

  • Ryttarens skor
  • Storleken på stigbygeln
  • Styrka och kvalitet på materialet i bygeln
  • Stigbygelns vikt
  • Vansinnets kondition
  • Stigbyglarnas passform och utformning
  • Olika säkerhetssystem för stigbyglar

Att välja rätt ridsko för stigbygeln

När du rider med stigbyglar ska du alltid använda speciella stövlar med liten klack och slät sula för att undvika att fastna eller glida genom stigbygeln. Om du föredrar ska du se till att inte kan fastna och att sulan på ridstöveln inte är för bred.

Vilken storlek ska stigbyglarna ha?

Oavsett vilken typ av stigbygel det är, är rätt storlek på stigbygeln avgörande för hjälpmedlen. Om stigbyglarna är för smala har de ingen funktion som fotstöd och du kan lätt tappa bort dem. Om stigbyglarna är för stora är det lätt att glida fram med foten. Om foten är för långt in i stigbygeln kan du inte glida ut i tid vid ett fall.
Vilken stegbredd behöver jag för stigbyglar? I princip: barn upp till skostorlek 34 behöver 10 cm breda stigbyglar, damer och herrar med skostorlek 34-39 behöver 11 cm och större än skostorlek 39 behöver 12 cm breda slitbanor.

Material och vikt för stigbyglar

Stigbyglar för olika ridstilar finns i olika utföranden och material. Välj stigbyglar av rostfritt stål, mässing, aluminium eller fillis, beroende på vad som passar dina behov. Växelns vikt varierar liksom de olika material som används. Här beror det naturligtvis på den enskilda ryttarens individuella känsla. Om ryttaren tappar stigbygeln under ridningen är det naturligtvis lättare att ta upp en stigbygel med lite egen vikt. Lätta stigbyglar tenderar att vingla runt och är svåra att ta upp igen.

Stigbygel slitbana

Stigbygelns slitbana har till uppgift att ge ryttarens fot tillräckligt stöd i stigbygeln. Särskilt för nybörjare är det viktigt att foten sitter stadigt i stigbygeln så att ryttaren kan balansera sig bättre och inte glida farligt djupt ner i stigbygeln.

Beroende på vilken modell av stigbygel som används är gummiinsatsen antingen fast monterad på stigbygeln eller utbytbar. Fördelen med utbytbara stigbygelinsatser är att du inte behöver köpa en ny stigbygel när de slits ut. Stigbygelprofiler av metall ger bättre grepp än gummimodeller, särskilt när det blir blött. För att skydda sadeln från repor kan du som skyddar stigbygeln.

Från klassisk till modern design av stigbyglar

De klassiska stigbyglarna är tillverkade av rostfritt stål med en nubbig gummibricka. De är populära för barn och nybörjare eftersom de är okomplicerade, lätta att ta hand om och ändå lämpliga för sitt ändamål. De klassiska modellerna har under de senaste åren kompletterats med stigbyglar i olika färger, former och utföranden.

Stigbyglarengelska: används främst i den engelska ridstilen. Säkra stigbyglar för många ridstilar och sadelformer. Stigbyglar med en 90° vänd ögla gör det lättare att hitta stigbygeln igen om du tappat bort den.

Westernbyglar: erbjuder en bred kontaktyta och är traditionellt tillverkade av trä med en sidodekoration.

Säkerhetsbyglar: Dessa bygelmodeller har en speciell form för att frigöra ryttarens fot vid ett fall.

Isländska stigbyglar: De är vanligtvis särskilt lätta, har böjda ben och en stigbygelrem som är vriden i 90°.

Vad är skillnaden mellan stigbyglar och säkerhetsbyglar?

En av ryttarens största farhågor är förmodligen att fastna i stigbygeln och att inte kunna ta sig loss vid ett fall. Ryttare i terräng och hoppning använder därför allt oftare säkerhetsbyglar. Säkerhetsbyglar skiljer sig från de klassiska modellerna genom att de använder olika system för att snabbt frigöra foten vid ett fall:

  • vridna stigbyglar
  • stigbyglar med led
  • stigbyglar med elastiskt band
  • Stigbyglar med hopfällbar mekanism

Säkerhetsbyglar minskar risken för skador i redan farliga situationer. Naturligtvis kan även fritids- och dressyrryttare använda säkerhetsbyglar.
Dessa speciella stigbyglar har den nackdelen att de är mer iögonfallande än de klassiska versionerna. Regeln för alla säkerhetsbyglar är att de måste vara tillräckligt stora.

Stigbyglar för barn och vuxna

För de unga ryttarnas fötter kan du också speciella här hos oss. Som du kan se är utbudetWAHL av olika stigbyglar stort. Men med vår 7-punktsplan kan du hitta den perfekta stigbygelnpå bara några få steg !

Våra stigbyglar finns i olika versioner och för alla discipliner och behov. Syntet- och säkerhetsbyglar används ofta av nybörjare och ger större säkerhet för unga eller mindre erfarna ryttare.

Peacock-byglar släpper ett elastiskt band vid ett fall. Säkerhetsbyglar är utformade så att ryttarens fot vid ett fall inte fastnar i bygeln och att ryttaren i värsta fall släpas med.

Standardbyglar i rostfritt stål eller Fillis-stil är traditionella WAHL för utställningsringen. Den klassiska designen på stigbyglarna passar bra till alla sadlar och behåller sitt glänsande, fräscha utseende utan att rosta och är lätt att rengöra.