Mjöl - typ, sort och korrekt användning

Rent mjöl för de finaste bakverken - bästa spannmål och skonsam malningsprocess

Mjöl kan tillverkas av en mängd olika sädesslag - bland annat vete, dinkel, råg, havre, ris, hirs och vildris. Men även från pseudogrynsgrödor som quinoa, amarant, majs och bovete. Alla mjölsorter är inte lämpliga för alla ändamål. Bröd kan till exempel endast tillverkas av brödsäd, som omfattar rågmjöl, vetemjöl och dinkelmjöl.

Malningsgraden anger hur mycket av de yttre marginalskikten i kornet som innehåller viktiga mineraler och vitaminer som malts. De viktigaste näringsämnena finns i det yttre mörka skalet och sjunker ner till den ljusa, inre endospermen. Därför är mörkt mjöl, t.ex. rågmjöl, också nyttigare än ljust mjöl.

Alla mjölsorter är inte likadana - Alla mjölsorter och skillnader i överblick

För att bak- och matlagningsreceptet ska lyckas är det viktigt att veta vilket mjöl som är bäst lämpat för det.

Vetemjöl typ 405 / W 480 slätt: För alla degar som inte behöver svälla. Idealisk för t.ex. bakverk av bakpulver, jästdeg eller chouxdeg, sand- eller svampblandning, såsbindare, strudeller, pannkakor eller kex.

Vetemjöl typ 405 / W 480 praktiskt: För alla degar som behöver svälla eller vila. Idealisk för fluffiga degar, t.ex. ostmassa, dumplings, nudlar, spaetzle och potatisdegar samt för mjölning av kakformar.

Vetemjöl typ 405 / W 480 universal: Kan användas till alla matlagnings- och bakre recept. Idealisk för kakor, fina bakverk, vitt bröd, för att binda såser och för degar som chouxdeg, svampkaka, jästdeg eller smördeg.

Vetemjöl typ 550 / W 700: Perfekt för näringsrika bröd, kakor, jästbakverk och för pasta, jäst- och strudeldeg.

Vetemjöl typ 1050 / W1600: Hälsosamt vetemjöl för mörkt bröd, blandat bröd och kryddiga bakverk.

Fullkornsvetemjöl: hälsosamt och näringsrikt mjölalternativ till lätt vetemjöl typ 408 / W 480 slätt. Perfekt för hälsosamma kakor, fina näringsrika bakverk, vitt bröd, för att binda såser och för alla degar.

Dinkelmjöl typ 550 / W 700 slät: För alla aromatiska, nötiga bak- och matlagningsrecept i stället för vetemjöl. Perfekt för nötta bakverk, kakor, pajer, nudlar, dumplings eller smakfulla bröd.

Rågmjöl typ 997 / W 960: Klassiskt hushållsmjöl för mörkt, starkt bröd. För mörkt rågbröd, starka rågbröd, pepparkakor, kryddiga bakverk och kryddiga rätter.

Kornplus 10-kornsmjöl: Hälsosamt specialmjöl som tillverkas av olika typer av spannmål. Idealisk för alla bak- och matlagningsrecept i stället för lätt vanligt vetemjöl typ 405 / W 480.

Pizzamjöl special typ 550 / W 700 / Tipo 00: För elastiska, luftiga och krispiga pizzadagar och som ersättning för lätt vetemjöl. Perfekt för pizzabröd, pizza och för bakverk, strudeller eller pannkakor.

Pepparkaksmjölsbakmix: Färdigbakad pepparkaksbakmix för läckra pepparkakor.

Grovvet vetegroddar: För att göra fast pasta. Idealisk för beredning av t.ex. grytor, Schmarren, dumplings, grytor, dumplings eller pudding av durumvete.

5 saker du alltid velat veta om mjöl:

1. Vad är ekologiskt mjöl och varför är ekologiskt mjöl dyrare?

Vid odling och bearbetning av ekologiskt mjöl måste de strikta bestämmelserna för ekologisk märkning följas. Spannmålen är noggrant utvalda av de ekologiska jordbrukarna. På grund av den mindre täta sådden växer spannmålen bättre, men den ekologiska jordbrukaren måste anstränga sig mer och tjänar mindre. Därför är ekologiskt mjöl också något dyrare än konventionellt mjöl. Jorden hålls bördig och hälsosam genom att man löser upp jorden, gödslar grönt och använder organisk humus och gödsel. Kemiska syntetiska sprutmedel används inte. Ekologiskt mjöl har tillräckligt med tid för att mogna, och för att jorden ska förbli sund måste man också regelbundet byta växtföljd (växtföljd).

2. Hur förvaras mjölet på rätt sätt och hur länge kan det förvaras?

Mjölet ska förvaras hemma på ett torrt, mörkt och svalt ställe. Mjölet förvaras bäst i en lufttät behållare, t.ex. plastburkar, för att förhindra att insekter kommer in och att mjölet tar emot lukt. Det rekommenderas inte heller att förvara mjölet bredvid diskmaskinen (fukt) eller ugnen (temperaturväxlingar). Mjölets hållbarhet beror på typen av mjöl och korrekt förvaring. I princip har vitt mjöl en praktiskt taget obegränsad hållbarhet. Fullkornsmjölet blir snabbt lättfördärvligt på grund av dess höga fetthalt.

3. Vad är skillnaden mellan slät, greppvänlig och universell?

Du kan se skillnaden mellan vanligt och vanligt mjöl genom att gnugga mjölet mellan tummen och pekfingret. Glatt mjöl är finare vid beröring än icke glatt mjöl och används i alla matlagnings- och bakrecept där degen inte behöver svälla. På grund av sitt särskilt fina korn förenas vanligt mjöl snabbare med resten av ingredienserna under värme än icke glidande mjöl. Kladdigt mjöl används i recept där degen behöver svälla, t.ex. för dumplings, knödel eller fasta degar. Universalmjöl är en blandning av vanligt mjöl och icke glidande mjöl och kombinerar fördelarna med båda mjölsorterna.

4. Vad betyder mjölsorten på förpackningen?

Typnumret på mjölförpackningen anger mjölets mineralinnehåll. Ju högre typnummer, desto högre andel mineraler, vitaminer och fibrer och desto mörkare mjöl. Mjölet är mörkare eftersom de yttre lagren av kornet, där de mest värdefulla näringsämnena finns, också mals. Vetemjöl av typen 405/W 480 innehåller till exempel 405 mg mineraler per 100 g mjöl.

5. Vad är ett extraktmjöl?

I Tyskland och Österrike är extraktionsmjöl det klassiska vetemjölet typ 405/480 och kallas även brödmjöl eller kakmjöl. Extraherat mjöl består endast av en del av spannmålet, dvs. det är ett "extrakt" av det. Detta inkluderar alla mjölsorter som har en mycket låg extraktionsgrad. Dessa lätta mjölsorter består uteslutande av endosperm och innehåller inga yttre lager av spannmålet.

Skillnader mellan mjöltyper i Österrike och Tyskland

Den österrikiska mjöltypen 480 ska användas på samma sätt som de tyska mjöltyperna 405 och 550. Den österrikiska W700 ersätter typerna 550 och 630. För rågmjöl ersätter den österrikiska typen 960 den tyska typen 997 och typen 1150.

Typ 700 (AT) eller 550 (DE) är det bästa mjölet för brödbakning i kombination med rågmjöl 960 (AT) eller 997 (DE). I vår onlinebutik för mjöl hittar du ett stort urval av vanliga och speciella mjölsorter av bästa kvalitet.

Bakmalt är en idealisk mjöltillsats och ett måste när du bakar bröd!

Bakmalt är oumbärligt i bageriköket, eftersom surdegsmedlet ger en krispig skorpa och ett saftigt, fluffigt inre. Det ger brödet en aromatisk, karakteristisk brödsmak och en vacker mörk färg. Upptäck här våra ekologiska bakmaltsorter av hög kvalitet, med vilka du kan framkalla underbara bröd och rullar:

Aktiv kornmalt: För alla ljusa bröd av vete, korn eller dinkel, rullar, kringlor, saltstänger och saltstänger.

Inaktiv kornmalt: För mörkare blandbröd som till stor del består av fullkornsmjöl eller rågmjöl.

Inaktiv rågmalt: För mörka rågbröd, rejäla fullkornsbröd eller rågtunga blandbröd.

Dina förmåner i Agrarzone Online Shop

Gratis retur: Detta gäller alla paketleveranser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktvaror inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med eftersändning ska dock bäras av kunden.

Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om den köpta produkten trots allt inte är rätt för dig kan du returnera varan till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon anledning. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.