Kalvningshjälpmedel för kor och kvigor

Normalt kalvar kor och kvigor utan hjälp. Vid komplikationer under utdrivningsfasen kan mekaniska förlossningshjälpmedel för nötkreatur dock vara ett livräddande hjälpmedel. Förutom vård och expertis är det särskilt viktigt att använda en lämplig veterinär. Annars kan allvarliga skador och dödfödda kalvar bli följden.

Vad är viktigt för en bra kalvning?

Ett födelsehjälpmedel för kor består av dragstången, förlossningsrepet, fäststödet (med eller utan bygel) och födelsebandet.

1) Dragstången:

Dragstångens längd bör anpassas till kalvningsboxens mått. Stången ska också vara tillräckligt lång för att större kalvar ska kunna föras utan problem. Veterinärer rekommenderar en längd på 180 cm. Dragstången är helst tillverkad av aluminium och har därför låg vikt. När det gäller runda dragstänger kan mekanismen flyttas 360° runt röret och ger därmed maximal flexibilitet.

Om stången kan demonteras kan den förvaras bättre och är också lättare att transportera i en bil (t.ex. av veterinärer).

2) Teknik:

Mekanismen för att dra i förlossningsrepen säkerställer en jämn och skonsam kraftöverföring. Här kan man skilja mellan en standardmekanism och en mekanism med dragkraftsbegränsning. Begränsningen av dragkraften förhindrar att kalven dras med för stor kraft. En spak blockerar när den förinställda kraften är uppnådd. Utan reglering kan en dragkraft på ca 600 kg uppnås. Detta innebär en betydande skaderisk för ko och kalv. Vid en normal födelseprocess är dragkrafter på ca 160 kg helt tillräckliga. I en nödsituation kan dock denna dragkraftsbegränsning också avaktiveras.

3) Fäststödet med/utan bygel:

Fästningsstödet ska vara konstruerat på ett sådant sätt att upprepad omkoppling förhindras. Samtidigt ska den vara behändig och inte hindra förlossningsprocessen.

Den klassiska typen av stigbyglar är plaststödet. Istället för stigbyglar har basstödet endast sidovinkelstöd för ett bra grepp. Huvudstödet är litet, behändigt och lätt och är idealiskt för liggande förlossningar, där större stigbyglar ofta inte kan placeras under den liggande kon.

Förlossningsläkare med sidostänger är anpassade till bäckenets form. På så sätt undviker du att glida av på sittbenen och de långa ischialmusklerna. Om sidostången är justerbar kan den användas både för mjölkraser med smalt bäcken och för köttraser med brett bäcken.

HK flexi-stegbygeln ger det bästa skyddet mot glidning. Flexi-stången omsluter dammen runt bäckenet och förhindrar på ett tillförlitligt sätt att den glider neråt och åt sidan. Böjbygeln kan lutas och därför är det möjligt att dra både mot svansen och mot juvret.

4) Förlossningsrepet:

Kalven är fäst vid förlossningsrepet. PPMF är det material som föredras eftersom det inte absorberar blod, inte blir stelt och håller längre. Till skillnad från polyamid absorberar PPMF endast högst 0,1 % fukt i stället för upp till 10 %. Det finns dock även förlossningslinor i polyamid eller nylon.

Andra kalvningstillbehör

Förutom förlossningshjälpmedel för kor och nötkreatur kan du hos Agrarzone också köpa beprövade förlossningsrep, ventilationspumpar samt förband och ko-lyftare. Om du har några frågor om våra produkter är du välkommen att kontakta våra experter. Vi hjälper dig gärna.

Dina fördelar i Agrarzone-butiken

Gratis retur: Detta gäller alla paketförsändelser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktförsända varor inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med eftersändning ska dock bäras av kunden.

Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om den köpta produkten trots allt inte är rätt för dig kan du returnera produkten till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon anledning. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.