Äggbo


Hönsbo och värpbo för ditt hönshus på Agrarzone

För att du ska kunna hitta och njuta av dina hönors goda hönsägg bör du erbjuda dina hönor ett artanpassat värpbo. Ett värpningsbo för höns ökar effektivt hönsens vilja att värpa och gör att du slipper leta efter hönsägg på olämpliga och avlägsna platser.

När du håller höns tänker du säkert på att äta dina egna nylagda hönsägg. Hönor som gillar att lägga ägg väljer själva en plats där de kan lägga sina ägg. Därför hör ett hönsnäste som uppfyller hönsens artspecifika behov till grundutrustningen i varje hönshus.

Om hönorna inte har något värpningsbo tillgängligt måste de ofta leta efter äggen på obekväma och avlägsna ställen, t.ex. i skjulet, i trädgården under buskar och buskar eller på spillningsplankan.

Fördelar med att lägga bon på ett ögonblick:

 • Hönorna trivs särskilt bra i ett rengjort, varmt och mörkt värpningsbo.
 •  
 • Tack vare ett värpande bo får du färska och rena ägg.
 •  
 • Du slipper jakten på ägg och kan bekvämt ta hönans ägg ur värpningsboet.
 •  
 • Speciella rullningsnästen ökar denna komfort ännu mer.
 •  
 • Särskilt under svala dagar är det troligare att ett varmt värpningsbo ökar hönsens vilja att värpa än att värpa utomhus.
 •  

Det perfekta värpningsboet för höns i Agrarzones fjäderfäbutik

Om du bara har några få höns är ett enkelt bo det rätta valet. Kerbl-äggboet i plast med uppsamlingsbricka och plaststeg gör det enkelt att ta bort hönsägg och ger hönsen en ren och skyddad miljö för äggläggning.

För en större grupp höns, eller till och med en hel flock höns, bör du välja ett större gruppbo som ger gott om utrymme för hönsen. Ett värpbo i trä passar många höns och är en bekväm och säker miljö där dina höns kan lägga sina ägg.

Om du inte vill störa dina höns när de lägger ägg och vill kunna kontrollera när som helst om färska hönsägg har lagts, är ett automatiskt hönsbo (även avrullningsbo) perfekt lämpat. Tack vare plastgolvet med droppbricka under plastingången kan du ta bort äggen snabbt, enkelt och framför allt rent utan att störa dina höns när de värper. Hos Agrarzone hittar du olika automatiska rullbonader med antingen ett fack för upp till 3 höns, två fack eller tre fack för upp till 10 höns.

Ett hönsägg av trä eller lera är ett måste i varje värphönsbo. Med ett konstgjort ägg får du dina höns att lova att lägga ägg och du kan se fram emot färska ägg varje dag. Särskilt unga kycklingar är mycket tacksamma för att få veta var de ska lägga sina ägg. Konstgjorda ägg främjar också acceptansen av nya äggläggningsbon, eftersom alla hönor gillar att lägga till sina ägg där en annan "kyckling" redan har lagt sina ägg.

Enkelt bo, gruppbo eller automatiskt kycklingbo

Höns är extremt sociala och gillar att leva i grupper. De lägger sina hönsägg i individuella bon och gillar även gruppbon (även gemensamma bon). Beroende på storleken på hönshuset är det upp till dig om du vill köpa ett stort hönsnäste eller välja flera enskilda bon eller till och med ett bekvämt automatiskt hönsnäste. Det är bäst att ta hänsyn till hönsens artspecifika behov, t.ex. antalet höns, hönsrasen och storleken på fåglarna, när du väljer ett värpningsbo.

Sammanfattningsvis kan följande indikatorer hjälpa dig att välja det perfekta värmetestet för din kycklinghållning:

 • Storleken på hönshuset
 • Antal kycklingar
 • Fjäderfäras och fjäderfästorlek

På specialmarknaden finns hönsnästen i olika materialutformningar. Du kan välja mellan träbo, metallbo och plastbo. Plastbon är lättast att rengöra. Träbon ser särskilt mysiga och naturliga ut. Ett träbo måste däremot regelbundet behandlas mot parasiter och till exempel beläggas med kalk. Hönsnästen av metall är oftast automatiska värpnästen.

Det här är de olika typerna av värpande bon:

Enkelt bo för några få kycklingar: För kycklinguppfödning och värphöns.

Storleken på det individuella boet beror på respektive hönsras. För små kycklingraser, t.ex. bantam, räcker det att boet är 30 cm brett och djupt och 40 cm högt. Om du håller större hönsraser bör du hellre välja ett djup på 40 cm så att dina höns får mer utrymme att lägga hönsägg.

Enskilda bon kan placeras bredvid varandra eller delvis ovanpå varandra, beroende på smak, och är vanligtvis stängda på tre sidor. En sida av boet förblir öppen som ingång för hönorna. Tack vare de slutna sidorna är ett enda bo särskilt mörkt och därmed optimalt anpassat till hönornas värpningsbenägenhet. På så sätt kan hönorna lägga eller kläcka sina ägg ostört på en varm och mörk plats.

Om du driver en hönsgård bör du alltid använda flera individuella bon. I ett enskilt bo kan du vid behov flytta hönan och boet till en skyddad och lugn plats utan problem. Detta kan vara viktigt för att hönan inte ska bli störd av de andra hönorna när den ruvar och inte lämna boet i förtid.

Gruppbo för större grupper av höns: Eftersom hönor föredrar att vara tillsammans.

Om dina hönor kan välja mellan ett enskilt bo och ett gruppbo, föredrar de flesta hönor gruppboet eftersom det ger mer utrymme. Hur stort gruppboet ska vara beror på hur många höns det finns i hönshuset. För 10 höns bör det finnas minst en kvadratfot för värpningsboet. Då och då gillar hönorna att det är mysigare och gör det bekvämt för sig själva i ett mindre område.

För att kycklingarna i ett gruppbo ska kunna få en kvalitativ komfort bör hönsboet vara lämpligt mörkt och rengöras regelbundet. En kyckling som känner sig bekväm lägger särskilt många kycklingägg av bästa kvalitet.

I princip måste man planera mindre tid för rengöring av ett gruppbo än för flera individuella bo.

Automatiskt hönsbo: Så att dina hönor inte störs när de värper.

Ett automatiskt hönsbo (även känt som ett rullbo) är i princip tillverkat av robust rostfri metall och erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella hönsbon:

 • Hönsnästen har en dropplåda för att ta bort ägg. Tack vare plastgolvet med dropplåda under plastingången kan du ta bort hönsägg snabbt, enkelt och framför allt rent.
 •  
 • Du kan enkelt komma åt äggen utifrån utan att öppna boet. Du kan alltså när som helst kontrollera om det redan finns färska hönsägg utan att störa dina värphöns i värphönsboet.
 •  
 • Plaststeget vid ingången gör det lätt för kycklingen att komma in.
 •  
 • Eggarna rullar in i insamlingslådan och dessa fjäderfäbon kallas också för rullbon.

Hos Agrarzone hittar du olika automatiska rullningsbonader med ett val av ett fack för upp till 3 kycklingar, två fack eller tre fack för upp till 10 kycklingar.

Fragen und Antworten rund um das Thema Hühnernest & Legenest

Frågor och svar kring ämnet hönsbo och värphönsbo

Beroende på hönans ålder och ras kommer hon att lägga mellan 170 och 350 ägg per år, men endast hybridhönor som föds upp specifikt för fabriksuppfödning kan uppnå en hög värpningskapacitet på upp till 350 ägg per år. Du behöver alltså inte köpa ett separat hönsbo för varje höna.

I princip räcker ett hönsbo för tre till högst fem hönor. Om du har tillräckligt med utrymme i hönshuset kan du vara generös och erbjuda dina höns ett rymligare hönsbo (t.ex. 1 hönsbo för 3 höns).

Fråga 2: Vilken är minimumstorleken på hönsboet?

Storleken på boet beror på hönsrasen. Håller du höns eller andra små kycklingraser? Då räcker det med ett hönsbo med en yta på 30 x 30 cm. Större hönsraser som t.ex. tyska laxhöns eller brahmahöns kan väga upp till 4 kg och behöver ett motsvarande större hönsbo. Hönsboet bör ha en yta på minst 40 x 40 cm.

I princip räcker en bohöjd på cirka fyrtio centimeter för alla kycklingraser.

Fråga 3: Var placerar du hönsboet?

Oavsett om det är ett automatiskt kycklingbo, ett enskilt bo eller ett gruppbo: De flesta av våra hönsnästen på Agrarzone är optimalt lämpade för upphängning, eftersom de flesta hönor gillar att lägga sina ägg på en "luftig" höjd.

Optimalt är att montera hönsboet på en höjd av ungefär en meter. Hönsnästen ska placeras bredvid varandra och om möjligt på samma höjd. Eftersom kycklingar tycker att högre hönsnästen är mer attraktiva skulle de lägre hönsnästen annars förbli tomma.

Observera: Om boet placeras högre än en meter är det nödvändigt med en hönsstege så att hönorna lättare kan ta sig in i boet.

Fråga 4: Hur ser det perfekta boet ut för mina höns ut?

Ett optimalt hönsbo som är anpassat till dina höns garanterar att dina hönor är flitiga värmare och att dina hönsägg håller utmärkt kvalitet. Det perfekta värpningsboet för dina höns...

 • ... är för tre till högst fem höns,
 • ... har en tillräckligt stor yta på fyrtio gånger fyrtio centimeter och en höjd på fyrtio centimeter.
 • ... är lätt att rengöra,
 • ... hygienisk och torr,
 • ... ligger på en lugn och avslappnad plats, vilket ger hönsen en bra överblick,
 • ... är fylld med rent och mjukt strö.

Andra praktiska tillbehör för dina höns:

 • Hönsfoder
 • Fjäderfästaket
 • Kycklingflagga
 • Uppfödning av kycklingar
 • Växtdrickare
 • Kycklinghus
 • Fodertråg för fjäderfä
 • Transportlåda för fjäderfä
 • Kornkvarn
 • Pluckningsmaskin
 • Tillbehör till fjäderfä

Dina förmåner i Agrarzone-butiken:

Gratis retur: Detta gäller alla paketförsändelser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktförsända varor inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med eftersändning ska dock bäras av kunden.

Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om den köpta produkten trots allt inte är rätt för dig kan du returnera varan till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon anledning. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.

Alla produkter uppfyller de lagstadgade säkerhetsnormerna: All vår jordbruksutrustning testas av lagstiftaren. Alla elektrifierbara produkter, t.ex. stängsel och nät för betesmarker, är säkra för människor och djur. Detta garanteras genom att de lagstadgade säkerhetsnormerna följs.

Endast produkter från välkända österrikiska eller tyska tillverkare: På grund av den höga kvaliteten finns det färre defekter och du behöver mindre underhåll. Om du räknar över flera år sparar du pengar på slutresultatet.