Hönät för hästar

Ett hönät är ett nät som fylls med hö för att utfodra hästen. Den används som ett alternativ till golvutfodring, särskilt i hästtrailer och boxar.

Vilka är fördelarna med att utfodra med hönät?

 • Många hästar sprider ut sitt hö i boxen när de äter och smutsar ner det. Med ett hönät är denna spridning inte möjlig och förlusten av hö minskas avsevärt.
 • Hönsnät för rundbalar gör det möjligt att ge en hel rundbal, vilket sparar mycket tid vid utfodring. Beroende på besättningens storlek får hästarna foder i flera dagar, men hönätet säkerställer ett långsamt foderintag.
 • Längre utfodringstider genom långsamt ätande är mycket bra för hästens mage. När man tuggar produceras saliv och magen förblir aktiv, samtidigt som de känsliga magväggarna skyddas. Efter längre matningspauser blir magsäcken inaktiv och magsyran angriper magsäcksväggen - detta kan orsaka farliga magsår.
 • För att se till att din häst inte heller behöver göra långa utfodringspauser under transporten är ett hönät idealiskt för hästtransporter.

Vilka typer av hönät finns det?

 

 • Hönät med tätt maskade nät - möjliggör långa utfodringstider.
 • Hösäckar och höpåsar - lämpar sig bättre för otåliga hästar eftersom risken för skador är mindre.
 • Hönät för rundbalar - lämpar sig för utfodring av hela rundbalar i en höhäck.
 • Tunnelformade hönät - praktiska för att fylla båda sidorna och för dubbelboxar med två hästar.
 • Rektangulära hönät - för stabilt fäste på väggen.

Vad måste du vara uppmärksam på när du matar hö med hönät?

 • Risk för skador - vissa hästar blir otåliga av den långsamma utfodringen från hönät och börjar trampa med hovarna. Det finns en risk att hästens fot fastnar i hönätet och skadar sig. Hästar som bär hästskor har ännu större risk att fastna. För otåliga hästar är det därför lämpligt att utfodra från en höpåse, en hölåda, en höautomat eller ett fodertråg.
 • När du hänger upp hönätet ska du se till att det alltid är nära marken. Om nätet hänger för högt kommer din häst att inta en onaturlig hållning när den äter. Om din häst måste lyfta huvudet för att tugga och använda mer kraft för att bryta upp höet kommer den att få ont i längden. Om hönätet ligger nära marken kan hästen inta sin naturliga ätställning.
 • I en besättning kan du använda antingen hönät med rundbalar eller flera små hönät. Se till att det finns tillräckligt med utfodringsplatser för alla djur i flocken, annars blir det oroligt i stallet.

Vilka tillbehör behöver jag för att utfodra från hönät?

I princip behöver du inga ytterligare tillbehör när du matar med hönät. Om du vill fylla hönät snabbt och enkelt rekommenderar vi dock ett fyllningshjälpmedel för hönät. För att väga hödelen är en hängande våg lämplig, med vilken du enkelt kan väga det fyllda hönätet. En karbinhake kan också vara till hjälp för att hänga upp hönätet i boxen och i hästtrailern.

Dina förmåner i Agrarzone-butiken

Gratis retur: Detta gäller alla paketleveranser som returneras inom 30 dagar.

Ingen risk tack vare 30-dagars öppet köp: Om ditt köpta hönät inte är rätt för din användning kan du returnera det till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange några skäl. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.

Kvalitetsprodukter: Alla våra produkter utvecklas och testas av experter. De är idealiska för sin avsedda användning.

Service och rådgivning: Vår kundtjänst är specialiserad och kan hjälpa dig med alla dina frågor. Tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig.