Gaffel, högaffel och högaffel för enkelt arbete i stallet

Oavsett om det gäller att transportera hö, rensa stallet eller mata djuren - en gaffel är mångsidig och ingår i stallutrustningen på varje gård.

I dag, liksom tidigare, anses högaffeln vara ett oumbärligt redskap i det dagliga jordbruket. Att fylla halm eller hö i boskaps- eller hästhäckarna, rensa ridbanan inomhus eller utföra enkla uppgifter på gården, i stallet, på betesmarken eller i trädgården - med en optimalt vald stallgaffel är många uppgifter lätta att utföra.

Vilka är de olika typerna av gafflar och vad ska jag tänka på när jag köper en ny ga ffel? På den här sidan hittar du all viktig information om alla typer av gafflar. Så du kan enkelt hitta rätt stabil gaffel för din användning.

När är en gaffel och högaffel rätt för mig?

Du transporterar regelbundet löst material som hö eller halm: Med en högaffel kan du fördela löst material som hö, halm, gräs och löv i fodertrågen eller lasta det på släpvagnen på nolltid.

Du vill ta bort gödsel från stallet och paddocken: En högaffel eller gödselgaffel är särskilt bra för att skrapa upp, transportera och sprida den gödsel som hästar och kor producerar.

Du vill spara tid: Med en gaffel som passar dina behov kan du spara värdefull tid på allt arbete som du utför på gården, i ladan, i hagen och i trädgården.

3 frågor för att hitta rätt gaffel för ditt stall

Fråga 1: Transporterar du regelbundet löst material (löv, gräs, hö, strö etc.) eller utfodrar du dina djur med råfiberfoder?

Pitchfork är det idealiska verktyget för att lasta löst material som hö, halm, gräs eller löv på en hängare, fördela det i fodertråg eller fylla en höhäck för nötkreatur eller hästar. Högaffeln är också bra för att sprida eller ta bort stela fibrer som halm eller hö i stallarna.

Fråga 2: Har du en ladugård med halm eller hö?

Då är en Pitchfork (även gödselgaffel) är den optimala WAHL. Gödselgaffeln används i stallet för att gödsla ut eller för att lägga ut fiberhaltigt strö. Särskilt stallar med halm eller hö kan snabbt och enkelt rensas med gödselgaffeln.

Fråga 3: Har du ett stall som är fullt av spån eller städar du regelbundet ut hagen?

Nöt- och hästboxar som är fyllda med sågspån eller annat fint strö kan snabbt rensas med hjälp av en Bollgaffel (även spångaffel) kan rengöras snabbt och enkelt. Den speciella formen på pinnarna gör det lätt att plocka upp gödseln. Gödselgaffeln är också utmärkt för att mylla ridbanor och paddockar.

Högaffel, spridningsgaffel, högaffel eller bollgaffel - alla skillnader i en överblick

De gafflar som finns i handeln skiljer sig åt när det gäller antalet tänder och deras form, längden på handtaget och materialet. Du bör välja rätt gaffel beroende på användningsområdet. Här hittar du en praktisk översikt över alla typer av stallgafflar och deras användningsområden.

1. högaffel/spridningsgaffel

En högaffel är idealisk för att flytta löst hö . Högaffeln är det idealiska verktyget när du lastar hö på en hängare, sprider det i fodertråg eller fyller en höhäck för nötkreatur eller hästar. Högafflar har vanligtvis ett trähandtag och finns med 3 eller 4 spetsiga tänder. Tänderna är något mer böjda och greppet är längre och tunnare än en högaffel.

Med hjälp av Pitchfork används för att flytta på ströbädden - ungefär som en högaffel. Modeller med 3-4 pinnar är också lämpliga som spridningsgafflar. Av hygieniska skäl bör du använda olika gafflar för foder/hö och strö.

 • Högaffeln är lämplig för att sprida eller ta bort djurfoder som halm eller hö i stall.
 • Högaffeln är idealisk för lastning och lossning av löst material som gräs, löv, hö, halm osv.
 • Lätta laster kan lyftas med en högaffel (t.ex. mindre höbalar).

2. högaffel och gödselgaffel

Högaffeln består av ett huvud med fyra till fem lätt böjda, robusta tänder av rostfritt stål. Gödselgaffelns handtag är lätt böjt och betydligt kortare och tjockare än den konventionella högaffeln. Som gödselspade för hästdynor är gödselpojken i plast med spade och kratta perfekt.

 • Högaffeln används i stallet för att städa ut eller strö. Särskilt stallar som är fulla med halm eller hö kan snabbt och enkelt muddras ut med hjälp av Dunggaffel kan snabbt och enkelt rensas.
 • Med en högaffel är det lätt att gaffla upp halmbalar och lyfta dem till skottkärran.
 • Tack vare de lätthanterliga pinnarna trasslar endast en liten mängd hö eller halm in sig i högaffeln, vilket gör att det går att rensa på ett ekonomiskt sätt.

3. bollgaffel / spångaffel

Rullgaffel (även spångaffel) är en gödselgaffel med ett brett huvud och tänder av plast eller metall. Gödselgafflar av plast är lättare och tänderna är mer flexibla. Gödselgafflar har till uppgift att absorbera gödsel och har därför många mycket elastiska tänder som är böjda i det främre området.

Gödselgaffeln är särskilt djup och har därför en betydligt större volym än andra gödselgafflar. På grund av den stora fyllnadsvolymen går det snabbare att rensa ut jorden än med platta gafflar. Om du mockar ut gräsängar under den kalla årstiden rekommenderar vi att du använder en gödselgaffel av rostfritt stål på grund av dess stabilitet och slitstyrka, eftersom gödselgafflar av plast blir spröda i frost och lättare går sönder.

 • Lådor med sågspån som strömedel kan rengöras snabbt och ströbesparande med en rullgaffel .
 • För att gödsla ridbanor och paddockar är en bred gödselgaffel med stor fyllnadsvolym idealisk.

Detta är vad du måste tänka på när du köper en gaffel och en gödselgaffel:

Beroende på vad du ska använda gaffeln till bör du ta hänsyn till viktiga faktorer som gaffelns utförande och kvalitet, antalet tänder och längden på handtaget. Följande köpkriterier hjälper dig att hitta den bästa högaffeln:

 1. Antal tänder: För arbete i lagret är en högaffel med 2 tänder optimal. Om gaffeln används i stallet för att sprida och gödsla är det fördelaktigt med 3-4 tänder. För trädgårdsarbete rekommenderar vi att du använder en gaffel med minst 4 tänder. Om du samlar in gödsel i hagen eller paddocken är en rullgaffel med många tätt placerade tänder särskilt praktisk.
 2. Handtagets längd: Längden på gaffelhandtaget är viktig för att avlasta kroppen under arbetet och du bör anpassa det till kroppsstorleken. Du kan hitta den optimala längden med ett snabbt självtest: Stå upprätt och vinkla armarna så att de står i en rät vinkel. Om du nu bekvämt kan greppa den övre delen av handtaget har du hittat den optimala längden på handtaget.
 3. Material: Gafflar är vanligtvis tillverkade av plast eller rostfritt stål. Det klassiska materialet för Gaffelhandtaget är av asketrämen även handtag av rostfritt stål och plast blir allt populärare. För tunga laster, arbete i trädgården eller under den kalla årstiden rekommenderar vi att du använder en gaffel av rostfritt stål med ett handtag av trä eller rostfritt stål. Gafflar av rostfritt stål är mycket starkare än gafflar av plast, som kan bli spröda och gå sönder lättare när de utsätts för tunga laster och frost.
 4. Ergonomi och extrafunktioner: Under det dagliga arbetet hjälper gafflar med ett ergonomiskt och halkfritt handtag dessutom till att avlasta din kropp.

Praktiska tillbehör för ditt jordbruk:

Dina fördelar i Agrarzone butiken

Gratis retur: Detta gäller alla paketförsändelser som returneras inom 30 dagar. Du kan också returnera fraktvaror inom 30 dagar. Kostnaderna för returen med expediering ska dock betalas av kunden.

Ingen risk tack vare 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti: Om den köpta fjäderfäprodukten trots allt inte är rätt för dig kan du returnera varan till oss inom 30 dagar efter leverans utan att ange någon orsak. Vi kommer då att återbetala hela köpesumman.

Alla produkter uppfyller de lagstadgade säkerhetsnormerna: All vår jordbruksutrustning testas av lagstiftaren. Alla elektrifierbara produkter, t.ex. stängsel och nät för betesmarker, är säkra för människor och djur. Detta garanteras genom att de lagstadgade säkerhetsnormerna följs.